Хуситите оставят руските кораби  да минават безпрепятствено през Червено море,

...
Хуситите оставят руските кораби  да минават безпрепятствено през Червено море,
Коментари Харесай

Хуситите оставят руските танкери да минават безпрепятствено през Червено море, а западните заобикалят хиляди километри

Хуситите оставят съветските кораби  да минават гладко през Червено море, а западните заобикалят хиляди километри. Според корабни компании и анализатори, танкерите не престават да се движат свободно, без да се опасяват от офанзиви. Така транспортните корабите със първични материали от съветски генезис са изложени на по-малко опасности от съперниците, написа.

След въвеждането на западните наказания Русия беше принудена да изнася по-голямата част от петрола си в Китай и Индия, пренасочвайки потоците от европейската посока.

Броят на съветските кораби, преминаващи през Червено море, е намалял леко от декември, само че трафикът предходната седмица към момента е бил с към 20% по-висок от междинния за 2023 година, съгласно анализаторската компания Vortexa. Това контрастира с все по-малкия трафик на другите петролни танкери през последните две седмици.

Доставките на дизелово и реактивно гориво от Близкия изток и Азия за Европа съвсем изцяло стопираха няколко дни след първите американски удари против Йемен на 11 януари, написа Reuters, базирайки се на данни на Vortexa.

Изданието отбелязва, че Русия има тесни връзки с Иран, който от своя страна поддържа хусите, и това събитие " може да способства “ за предотвратяването на офанзивите.

Корабите, пренасящи съветски нефт, в по-голямата си част нямат връзка с Израел, Съединени американски щати или Англия. Хусите оповестиха, че нападат кораби, свързани с тези страни, с цел да покажат взаимност с палестинците в Ивицата Газа.

Западните наказания доведоха до бързото повишаване на сенчестите танкерни флоти, пренасящи неразрешен съветски нефт и гориво, и защото тези кораби имат по-малко явни връзки със западни компании, е по-малко евентуално да бъдат цел.

Според анализатора на Vortexa Мери Мелтън, доста кораби, пренасящи съветски товари, оповестяват, че не са свързани с Израел посредством сигнали от системи за автоматизирана идентификация, които намерено предават навигационни данни, в това число местоположението и дестинацията на кораба.

В същото време танкерите с товари за Запада най-вероятно ще би трябвало да бъдат пренасочени през нос Добра вяра. Така или другояче, изпращачите са изправени пред по-високи разноски. Когато транспортират товари през Червено море, корабособствениците постановат по-високи цени за навло и такси за екипажа, а застрахователните награди за боен риск са се повишили внезапно.

Заплатите на екипажа са се удвоили и бонусите за боен риск в този момент възлизат на към 1% от цената на кораба, по отношение на 0,5% преди към 10 дни, като се изключи отстъпките, съгласно източници от промишлеността. Освен това различният маршрут през нос Добра вяра усилва времето за корабоплаване с 2-3 седмици, както и разхода на гориво с 3300 морски благи, без да включва таксите за излъчвания за кораби, принадлежащи или посещаващи страни от Европейски Съюз, обобщава Reuters.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР